Expedition SP1b

Idag hade vi friluftsdag i skolan, vi blev körda med buss till Djurholmen för att vandra i skogen. Detta är kanske inte det roligaste man kan bli utsatt för, men det är faktiskt en miljövänlig aktivitet om man då bortser från bussfärden dit. Under 5 hela timmar gick vi i skogen utan att förbruka någon som helst el!
   När vi gick längs de smala och steniga stigarna upptäckte vi att folk slänger en massa plast i naturen. Tydligen har folk inte förstått att plast INTE bryts ner!  De mesta av all plast som slängs i naturen hamnar tillslut i havet, läs mer om detta i ett av våra tidigare inlägg.



5 meter per medlem

Albin Stööp ville göra något för miljön och startade en egen grupp på Facebook. G5 meter per medlem!ruppen 5 meter per medlem uppmanar människor att  använda cykeln istället för bilen och på så sätt minska koldioxidutsläppen. Som namnet antyder tänker Albin Stööp cykla 5 meter för varje person som går med i hans Facebook-grupp. Den 15 juli börjar cykelturen tillsammans med vännen Patrik Sievers i Stockholm och fortsätter genom Sverige ut i Europa och förhoppningsvis världen! Än så länge har 133 331 personer gått med i gruppen men 432 800 behövs för att projektet ska ta sig till Madrid - alltså genom hela Europa! Har du inte gått med i 5 meter per medlem? Gör det och visa ditt stöd på Facebook eller projektets hemsida.


Miljötips #6

Maten

Ett enkelt sätt att bli miljövänligare är att tänka på vad du stoppar i dig. 

  • Under uppfödningen av nötkreatur firsläpps det mycket metangas. Eftersom att kött är vanlig produkt i våra hem blir nötköttet en stor miljöfara. Att äta mer vegetariskt, gris, fågel eller fisk är lösningen på problemet.
  • Risproduktionen har ökat kraftigt p.g.a globaliseringen och att antalet Asiater ökar drastiskt. Problemet med ris är att under produktionen frigörs det precis som vid uppfödning av nötkreatur metangas.
  • Ät säsongsrelaterade grönsaker. T ex. köp inte tomater importerade från Brasilien mitt i vintern när du kan äta mer näringinsrika och närproducerade rotfrukter. Det släpps ut betydligt mycket mer koldioxid för tomaterna att åka de ca 6000km till Sverige än om du skulle köpa rotfrukter hos en bonde i närheten.



Spara kossan från ont!

Stop!


Mijötips # 5

Ett enkelt och snyggt miljötips är att sluta använda plastpåsar och istället köpa snygga tygkassar. Som man kan återanvända om och om igen.

Just nu har The Body Shop en kampanj med just tygkassar, intäckterna går till behövande och påsen är dessutom gjord av ekologisk bomull, vilket betyder bra för naturen!


Dödande plastvirvel härjar i haven

The Great Pacific Garbage Patch är en stor virvel bestående av plast som fastnat i havets strömar mest från det amerikanska fastlandet eller Kina; de länder som ligger närmast virveln som är belägen i Stilla oceanen.

  • Informationen om hur mycket plast som finns i området, varierar ganska mycket. I vissa fall talas om ett jämnt fält av flytande plast, i andra källor sägs att området har i snitt 3,34 stycken 5,1 mg plastbitar per kvadratmeter. Enligt vissa källor har området 6 kilo plast för 1 kilo plankton.
  • 80% av skräpet estimeras komma från länderna längst kusterna (Tillmestadels Kina och USA) medan 20% kommer direkt från fartyg som trafikerar i Stilla havet
  • Uppskattningen av områdets storlek varierar mellan 700.000 km² och 15 milj. km². Oavsett vilken siffra som stämmer är området i ofantligt stort; den minsta uppskattningen är två gånger så stort som Finland, medan det största uppskattningen är 1,5 gånger så stort som USA.
  • Plastskräpet samlas från Asiens kust till mitten av virveln på ungefär ett år, medan skräpet från USA kommer fram på cirka 5 år. Därför skulle området växa i ytterligare 5 år även om alla berörda länder skulle sätta stop för nedskräpningen idag.
  • Plasten cirkulerar i spiralen så gott som evigt; havet krossar plasten relativt snabbt till små små partiklar, men dessa små partiklar sönderfaller mycket långsamt i naturen. Detta eftersom plast är ett material som människan har skapat och det inte finns några idag levande organismer som kan bryta ner ämnet. De små plastpartiklarna hamnar sedan mitt in i havslivet och förorsakar betydande skada på områdets djurliv.
  • Större bitar som ännu inte hunnit brytar sönder av strömmarna fungerar som fällor för mindre fiskar. De fastna i plasten som i ett nät och drar till sig större fiskar som är ute efter mat. Tillslut sitter fiskar upp till haj-storlek fast i virveln.

Som ni förstår är detta ett stort problem som inte kommer försvinna inom den närmsta framtiden hur vi än gör. Det viktiga är att få de länder som orsakar de största skadorna att sluta släppa ut plast i haven. Många länder har börjat rekutera fiskare som inte längre kan försörja sig på att fiska efter just fisk, att ge sig ut med sina stora båtar för att plocka upp plast ur havet. Väl i hamn får de sedan betalt för den mängd plast som de fiskat upp.



Mycket av informationen är hämtad här och här.


Miljötips # 4

Ett klick för skogen

Ett klick för skogen är en insamlingsstiftelse med syfte att förvärva skogsmark med skyddsvärd gammal skog med ändamål att skydda dess hotade djur- och växtarter, samt att i övrigt gynna forskning, friluftsliv, turism för nuvarande och framtida generationer.

Skog och träd är en viktig del i kampen mot miljöförstöring eftersom träd och växter använder sig av koldioxid, som är en utav  de växthusgaser som finns i störst mängd i atmosfären. På många platser i världen huggs det ner betydligt större mängd träd än vad som planteras ut, något som bättrar på växthuseffekten ytterligare. Varje svensk använder ca 230 kg papper per år, det motsvarar tre hela träd. Av de 230 kilona återvinns ca 100 kilo, det är inte ens hälften av den totala förbrukningen.

Klicka här för att donera skog, helt gratis!

Uppdrag Barn

Uppdrag Barn är en välgörenhetsorganisation som hjälper barn i fattiga och utsatta länder. För varje bloggare som skriver ett inlägg och länkar till deras hemsida doneras tjugo kronor till deras verksamhet. Det finns ingen anledning till att du inte skulle länka i din egen blogg eller kika in på deras hemsida. Galet lätt sätt att hjälpa andra medmänniskor som har det sämre ställt än dig själv.


Miljötips # 3

Spara el del 2 - stäng av elektronik när det inte används


Ett sätt att spara elektricitet är att alltid ha elektronik apparater som inte används helt avstängda. Stand-by funktioner drar hela tiden en liten mängd energi som snabbt blir en stor om den får stå och dra el flera extra timmar per dygn.


Många låter också sladdar, så som mobil laddare, sitta i eluttaget jämt och ständigt vilket också drar onödig el. En Off-knapp på dina eluttag (förlängningssladd) är en bra lösning då all el tillförsel stängs av och ingen el går till spillo.


Glöm inte följa Global Garbage med bloglovin'!
Följ vår blogg med bloglovin

Earth Hour 2009

Dagarna innan demonstrationen Earth Hour tapetserade vi skolan i planscher som uppmanade alla elever att delta. Återvunnit papper givetvis!
















Miljötips # 2

Klädbytardag

Ett roligt, billigt och mycket smart tips är att annordna en klädbytardag med dina vänner. Det hela går ut på att alla tar med sig de kläder som de tröttnat på eller som de helt enkelt inte tycker om. Sedan börjar bytet! alla kläder läggs i en hög som man sedan väljer ifrån. Det brukar bli ganska roligt men även lite tävlingsinriktat då det ibland blir bråk om vem som ska få vad! Om det blir några kläder som ingen vill ha kan de skänkas till välgörenhet för att göra nytta någon annanstans.
 

Det här fick jag med mig hem efter en av våra klädbytardagar.


Rättvisemärkta Ubuntu Cola

Rättvisemärka varor är ett viktigt steg i utvecklingen mot ett mer jämnställt samhälle. Det ger odlarna bra löner och en chans till ett bättre leverne. Ubuntu Cola är en läskedryck som smakar precis som vanlig Coca-Cola om än lite mindre kolsyra, något som många tycker förhöjer smaken ytterligare. Förutom vettiga löner för odlarna får de dessutom en premie som ska användas för att utveckla deras lokala samhälle socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Utanför detta skänker företaget 15 % av intäckterna till Ubuntu's Afrika program. Programmet går ut på att stödja lokala sockerodlare, utveckla deras mindre samhällen och uppmuntra för kreativt företagande.

Miljötips # 1

Vi ska försöka att dagligen uppdatera med ett enkelt tips på hur du kan göra ditt liv lite grönare. Det kommer vara välkända tips och lite mer udda.

Spara el del 1 - släck dina lampor!

Det är viktigt att använda så lite el som möjligt. Var noga med att släcka lampor i rum som inte används. Tänk på att om du bara lämnar rummet för mindre än 7 minuter drar det mindre el att låta lampan vara tänd.

För att spara ytterligare borde du byta alla dina glödlampor till lågenergilampor. De är lite dyrare att köpa men de drar mindre el och har en betydligt längre livslängd, alltså tjänar både du och klimatet på det!  Just nu pågår en lagändring inom EU där de suggestivt förbjuder vanliga glödlampor.



Earht hour är en global demonstration mot politikernas miljöbeslut, där människor världen över visar sin åsikt genom att under en timme släcka sina lampor. Earth hour började 2007 som en kampanj för att få Sydney att släcka ljuset. På kort tid har Earth hour utvecklats till en av världens största klimatmanifestationer. 2009 deltog 4000 städer världen över.

Earth Hour är ett budskap om hopp, som visar att alla kan göra skillnad.

Under uppbyggnad

Denna blogg kommer att ta upp de växande problem som vi människor orsakar vår omvärld. Vi kommer ge enkla tips för om hur just du kan påverka i ditt vanliga liv och uppmärksamma problem så som miljöförstöring, växthuseffekten samt bristen på ekologiska och rättvisemärkta varor. Vi är under uppbyggnad och återkommer inom kort med regelbundna och interessanta uppdateringar.

Lägg Global Garbage på minnet, vi är här för att stanna.


RSS 2.0