Seal the Deal!

Seal the Deal är FNs miljöprograms (UNEP) kampanj för klimatet. Den består av en namnlista och ett antal evenemang under hösten som ska fungera som en påminnelse om att våra ledare måste förhandla fram en rättvis, balanserad och effektiv överenskommelse i Köpenhamn i december, och att de måste komma fram till hur man bäst skapar ett kontrakt som skyddar vår planet och som skapar en mer hållbar, välmående global ekonomi som gynnar alla nationer och folk. Huruvida ett bra beslut kommer att ha fattas utav världens regeringar vid mötets slut den 18:e december i år ligger mycket i hur mycket befolkningen har visat att de är beredda att förändra för att rädda vårt klimat. Visa att du är redo för den förändringen genom att skriva på du med!



E.ON Green Team

Spelar du fotboll, vill värna om miljön och få uppleva Gothia Cup? Då är E.ON Green Team något för dig och ditt lag. Tävlingen går ut på att att laget på många olika sätt värnat om miljön tex. samlat flaskor, duschat kortare tid, kommunicerat med familj och omgivning kring klimatfrågan,
funderat över och blivit medvetna om hur vi använder vår energi och vad det innebär för vårt klimat. Därefter väljer en jury ut en vinnare som får deltagandet i Gothia Cup betalat inkluderat boende, mat, transport m.m till ett värde av 45 000 kronor.





Läs mer på www.eon.se


Miljötips # 10

Återvinning

Ytterligare ett självklart miljötips som inte alla kan, vill eller orkar följa är att återvinna och sortera sitt avfall till den grad som är möjlig. Vid återvinning sparas mängder av energi, till exempel så sparas 4100 kilowatt timmar på varje ton papper som återvinns! Att göra nytt papper av gammalt minskar utsläppen med ca 74 % och vattenförbrukningen med 35 %

Ett enkelt tips för konsumtion i rätt rikting är att köper tex. block att kolla om det är tillverkat av återvunnet papper. Gärna närprouducerat och utan blekmedel.

Har ni inte pappers återvinning på er skola? Ta upp det med ledningen och kräv en förändring.  


Reminder

Du glömmer inte att skicka in ditt gröna finger?



Vårt bidrag till kampanjen. Världen, Vatten, Skogen.

Fakta

  • 1950 slängde en person i Sverige 25 kg sopor varje år.  2009 slänger vi 500 kg sopor per person.
  • Ett vanligt hushåll betalar ca 500 kr om året för sina elektriska appartarer som står i standby-läge när de inte används.
  • En TV i standby-läge kan släppa ut mer än 700 liter koldioxid i veckan.
  • Varje sekund går det åt tiotusentals nya plastpåsar. I genomsnitt används de bara i tolv minuter.

Tål att tänka på!  


Taget ur boken "Cykla, Panta och Rädda en isbjörn" av Jörn Spolander.


Kända storföretag för miljön

19 stora världsomfattande företag, bland annat Coca-Cola, Nokia och Tetra Pack, stödjer WWFs kampanj "Climate Savers" som uppmanar företag att minska sina utsläpp samtidigt som de har en stabil ökning och tillväxt. "Vi har gjort det, nu är det er tur!" lyder uppmaningen från de mäktigaste industrierna till de världsledande nationerna. Det är viktigt inför FNs klimatmöte i december. Tetra Pak har lovat att minska företagets koldioxidutsläpp med 10 procent till år 2010. Nokia Siemens Networks har åtagit sig att skära ned sina koldioxidavtryck med 2 miljoner ton. Totalt kommer företagen i Climate Savers att ha minskat sina koldioxidutsläpp med 50 miljoner ton. De medverkande företagen menar att det finns mycket att vinna på att bli gröna. - Vi kan kalla det för en ren ekonomi. Eller grön. Eller helt enkelt att skapa jobb, säger Dennis Jönsson, vd på Tetra Pak.

Läs mer här.


Handsytt mode

Lovisa Nilsson, hjärnan bakom klädmärket Petit-handsewn, var trött på att alla kläder utgick från en medellängd på 168 cm, så hon började sy sina egna kläder. Hennes företaget Petit-handsewn syr alla sina kläder för hand så det är ingen massproduktion i stora fabriker som spyr ut växthusgaser eller långa onödiga transporter till och från Asien. De tar inget ansvar för hur tyget framställs eller fraktas men en stor reducering av utsläppen har ändock gjorts. Petit-handsewn planerar även att göra en ekologisk mini kollektion under 2010. På deras hemsida kan man även shoppa lite second hand, det mest miljövänliga sättet att handla kläder!



 

Topp från Petite-handsewn, 400 kronor


Psst, har du inte gått med i GlobalGarbage's grupp på Facebook? Gör det här!

Way Out West!

Wiho! Vi kom just hem från Way Out West i Göteborg och har haft det helt fantastiskt! Festivalen har belönats med

miljödiplom för deras arbete för att alla besökare ska ha chansen till ekologisk mat och sopsortering där man kan lita på att skräpen återvinns på bästa möjliga sätt. De uppfyller en rad krav inom såväl ekologiska livsmedel, avfallshantering, kemikalieanvändning, transporter och energi samt boende. Arrengörerna uppmanar också om att inga besökare ska ha med sig onödiga engångsprylar och ta sitt ansvar för vår miljö. Gör som många andra och ta chansen att påverka!




Miljökatastrof hotar Sverige

Oljeutsläppet från lastfartyget utanför Langesund i Norge riskerar att bli en miljökatastrof. Även Sverige är hotat om oljan sprider sig.
- Det är tjocka drivor av olja så långt ögat kan se, säger befälhavaren Carl von Konow. Det fanns över 1 000 ton råolja ombord på det Panamaregistrerade fartyget Full City som gick på grund natten till i fredags.
- Vi är oroliga för att vinden ska vända och att oljan börjar spridas in mot svensk kust, säger Karl von Konow.


Källa: Metro

RSS 2.0